Vincent van Gogh
Vincent van Gogh in Drenthe
Het boek geschreven door Ruud
Logement Scholte in Nieuw Amsterdam
Van Gogh Zijn Drentse werk
Van Gogh Fietsroutes
Bed en Brakfast  van Gogh in Drenthe
Er op uit in Drenthe
uit eten, boodschappen, plaatsinformatie etc.
Mobiele versie

Vincent van Gogh in Drenthe

In 1883, en wel van 11 september t/m 4 december verbleef Vincent van Gogh, op aanraden van zijn broer Theo en zijn vrienden Anton van Rappard en Anton Mauve enige tijd Drenthe.

Hij kwam hier om rust te vinden en om de arbeider, met name de zichtbare armoede, te schilderen.

Vincent van Gogh in Drenthe: Boerenlogement HartsuikerDaarom reist Vincent op 11 september 1883 met de trein van Den Haag via Utrecht en Zwolle naar Hoogeveen. Dat lijkt wel het eindpunt van Nederland.
Hij verblijft 3 weken in “logement Hartsuiker”.
Vincent maakt veel wandelingen in de omgeving en schetst en tekent wat hij dan ziet.

Het landschap is er nog niet zo puur als hij had gedacht. Vincent zoekt het echte boerenleven zoals de Franse schilder Millet heeft geschilderd. Daarom gaat hij op dinsdag 2 oktober met de Snikke, een trekschuit naar Nieuw-Amsterdam. Een reis van 6 uur. De trekschuit wordt getrokken door een paard.

De tocht gaat over de (Verlengde) Hoogeveense vaart. Bed en Breakfast van Gogh ligt op 200 afstand van dat kanaal, in Geesbrug.
In een van zijn brieven aan zijn broer beschrijft Vincent de tocht. Lees verderop op deze pagina dat betreffende deel van die brief.

Vincent van Gogh in Drenthe: Herberg ScholteNa de aankomst in Nieuw-Amsterdam, gaat Vincent het logement van de familie Scholten in. Hij wordt niet echt warm ontvangen, eerder wat afwachtend. Ze weten niet wat ze er mee aan moeten. Ze zien een rare vent met knalrood haar, heldere indringende blauwe ogen. Hij kijkt verwilderd uit de ogen, heeft een raar hoedje op en een raar ding (schildersezel) op zijn rug.
Als Vincent zegt dat hij de zoon is van een predikant, is hij welkom. Hij krijgt een kamer met balkon en kachel. Dat kost 1 gulden per dag. Een arbeider verdient hooguit 60 cent per dag voor minimaal 10 uur werken.

Dit logement is in 2002 gerestaureerd: het 'Van Gogh Huis' herinnert aan Van Goghs verblijf in Drenthe.

Bezoek het enige voor publiek toegankelijke huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!

Vincent schrijft 23 brieven in deze periode. Daarom weten we vrij goed hoe Vincent zijn verblijf hier heeft ervaren.


Bed en Breakfast Van Gogh
Ruud en Marieke Hobo
Kanaalweg 18
7917TB Geesbrug
Drenthe - Nederland
tel: 0646488255

bedenbreakfastvangogh@outlook.com
www.bedenbreakfastvangogh.nl
mobile.bedenbreakfastvangogh.nl

Copyright © 2019 - heden: Ruud en Marieke Hobo

Bed and Breakfast Van Gogh in Geesbrug - Drenthe heeft natuurlijk gratis Wifi
Bed en Breakfast Van Gogh is een Bed & Breakfast (B&B) in Zuid-Oost Drenthe. Het ruime gastenverblijf is geschikt voor maximaal 2 personen en bestaat uit een ruime zit-slaapkamer met een 2 pesoonsbed, een zithoekje, een eettafel, en een pantry met koelkast, magnetron, koffie- en theefaciliteiten op de begane grond. De tuinkamer kunt u ook gebruiken. De B&B heeft een eigen toilet en badkamer met douche en de B&B heeft een eigen ingang.
Bed en Breakfast Van Gogh is een Bed & Breakfast (B&B) in Zuid-Oost Drenthe. Het ruime gastenverblijf is geschikt voor maximaal 3 personen en bestaat uit een ruime zit-slaapkamer met een 2 pesoonsbed, een zithoekje, een eettafel, en een pantry met koelkast, magnetron, koffie- en theefaciliteiten op de begane grond en een 1 persoonskamer op de eerste etage. De B&B heeft een eigen toilet en badkamer met douche en de B&B heeft een eigen ingang.