Wat is er te doen
Activiteiten
Natuur
Fietsknooppunten
Rondwandelingen
Pieterpad
Agenda Evenementen en Activiteiten in Drenthe
Uittips
Bed en Brakfast  van Gogh in Drenthe
uit eten, boodschappen, plaatsinformatie etc.
uit eten, boodschappen, plaatsinformatie etc.
Mobiele versie

Bekijk hier een overzicht goede wandelkaarten en gidsen voor Drenthe

Bekijk hier een overzicht goede fietskaarten en gidsen voor Drenthe  

Bekijk hier een overzicht dan de kaarten en plattegronden van Drenthe

Boswachterij Gees

bron: Staatsbosbeheer


Op de fiets 5,6 km
met de auto 7,2 km
Boswachterij Gees ligt iets hoger dan het omringende grasland. Daardoor heb je aan de oostkant mooi uitzicht over de velden. Het loofbos in de boswachterij is in de jaren dertig van vorige eeuw aangelegd. Tussen de bomen vind je sprookjesachtige vennetjes en heidevelden. Adders, ringslangen, vossen, dassen en boommarters maken een wandel- of fietstocht door dit gebied extra spannend.

Ligging
Tussen Hoogeveen en Emmen, tussen de dorpen Nieuw Balinge en Gees.

Grootte gebied
Ca. 1.600 hectare.

Geopend
Boswachterij Gees is het hele jaar toegankelijk.

Paardrijden
Het gebied is toegankelijk voor ruiters, maar zij mogen niet op de uitgezette wandelroutes.

Honden
Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Op aangegeven plaatsen mogen ze los. Let op de borden!

Wandelkaart
Wandelkaart nr. 12 Zuidoost-Drenthe is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen.
Nationaal Park Dwingelderveld

bron:
Drenthe.nl

meer info op:
www.nationaalpark-dwingelderveld.nl

Op de fiets 24,6 km
met de auto 27,0 km
Daar sta je ineens, midden in het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland: Nationaal Park Dwingelderveld. Een plek vol verborgen schoonheid. Hier ervaar je pas wat stilte is. Van half augustus tot half september kleurt de hele wereld hier paars. Het is dan maar moeilijk te geloven dat je in Nederland bent. Maar ook in andere jaargetijden zijn de heidevelden hier onmetelijk groot en ongekend mooi.

Schaapskooien
Natuurlijke grasmaaiers, hoe handig is dat! Het kan maar zo zijn dat je ze tegenkomt: de herder met zijn, of haar, schapen. Prachtig gezicht. In het Dwingelderveld zijn vier schaapskuddes; de Ruiner Schaapskudde, de Holtinger Schaapskudde, de Dwingelder Schaapskudde en de Schaapskudde Doldersummerveld. Elke kudde heeft haar eigen herder. Breng vooral ook een bezoek aan een schaapskooi. De herders vertellen je graag over hun niet echt alledaagse baan.

Brink- en esdorpen
Drenthe staat bekend om haar idyllische brink- en esdorpen. De brink was vroeger de verzamelplek voor het vee, voordat het naar de omliggende weilanden werd gebracht om daar te grazen. Nu zijn de ronde grasvelden vaak het middelpunt van gezellige dorpskernen, waar veel restaurants en terrasjes te vinden zijn. In het dorpje Dwingeloo herken je de brink meteen. Kopje koffie of een maaltijd aan de brink, heerlijk!

Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Ruinen
Hier sta je aan de poort van het Nationaal Park Dwingelderveld. Eerst nog even wat interessante weetjes verzamelen voor je de natuur instapt. Informatie over wandel- en fietsroutes, schaapskooien en leuke activiteiten. En dan? De natuur in, op ontdekkingstocht!
Adresgegevens bezoekerscentrum Dwingelderveld: Benderse 22, net even buiten Ruinen.
Nationaal Park Drents-Friese Wold

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl

Op de fiets 35,9 km
met de auto 37,0 km
Wil je de bossen in? Eén woord is genoeg: Drenthe. Het Drents-Friese Wold is, na de Hoge Veluwe, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Je fietst of wandelt hier van het ene naar het andere hoogtepunt.

Donkerste plekje
Bezoek je het Drents-Friese Wold, dan kom je op het donkerste stukje vaste land in Nederland. Een nachtje blijven is dus zeker aan te raden. Je weet niet wat je ziet! Op een onbewolkte maanloze nacht zijn hier wel 2.900 sterren te zien. Ter vergelijking: in een stad zie je er slechts vijftig. Niet gek dus, dat mensen Drenthe schitterend noemen.

Mountainbiken
Lekker op je mountainbike crossen door de bossen, daar is het Drents-Friese Wold een supergoeie plek voor! Start in Appelscha. Vanaf daar fiets je zo de bossen in, cross je over een mountainbikeroute door heide- en akkerland, langs watertjes en tussen de bomen door. En ja, zelfs in dit vlakke land vind je kleine klimmetjes, afdalingen en singletracks die om stuurkunst vragen. Dus pak je mountainbike en kom naar Drenthe!

Beleef het Drents-Friese Wold
Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Daar zijn we in Drenthe natuurlijk best trots op. Je wandelt en fietst hier door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland. Voor je beeldvorming: dat zijn tienduizend voetbalvelden! Genoeg te beleven dus. Of je nu de kano instapt bij Appelscha, of je op de uitkijktoren staat in het Doldersumse Veld, of het belevingspad bij Hoogersmilde loopt, je maakt hier altijd wat bijzonders mee.

Bezoekerscentrum
Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten beheren dit grote natuurgebied. Ga eens een dagje op pad met de boswachter, of bezoek het bezoekerscentrum waar je een kleine tentoonstellingen over het gebied vindt. Daarna een leuke bospicknick of ga mee worteltrekken! Meer informatie vind je bij de bezoekerscentra.
Adresgegevens Staatsbosbeheer: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, Appelscha. Adresgegevens Natuurmonumenten: Bosweg, Diever. 
Nationaal Park Drentsche Aa

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.drentscheaa.nl

Op de fiets 40,6 km
met de auto 39,7 km
De Drentsche Aa is een prachtige beek van ruim 28 kilometer, die door het landschap slingert. Ze brengt je naar de mooiste plekjes van dit park. Het bijzondere aan dit Nationale Park is dat het 21 dorpen en gehuchten telt. Je komt dus vast een keer door zo'n mooi es- of brinkdorp. Laat je verrassen door het afwisselende landschap van dit unieke natuurgebied.

Uniek Drentsche Aa
Wat dit gebied zo mooi maakt, is natuurlijk die prachtige beek. Die kringelt hier door het landschap. Ga naar Google Maps en je ziet van bovenaf de stroom waar je straks misschien langs wandelt. De Drentsche Aa mag hier zijn eigen weg vinden. Het landschap verandert daardoor voortdurend langs de oevers van de Aa. Kom kijken en geniet!

Balloërveld
Het Balloërveld, een prachtig groot heideveld (367 ha). Als je hier wandelt, dan ben je even in een andere wereld. Door beekdalen fietsen of wandelen is een belevenis op zich. Je komt langs veenmeertjes en zandverstuivingen en ook hier vind je de mystieke reuzen van Drenthe: de hunebedden. Een tussenstop nodig? In de pittoreske dorpjes Balloo, Rolde, Gasteren of Loon is het heerlijk bijkomen op een terrasje of in één van de gezellige eetgelegenheden.

De grootste schaapskooi van Drenthe
Maar liefst 400 Drentse heideschapen telt de schaapskudde van het Balloërveld. Dat maakt deze kudde direct de grootste van Drenthe. Aan de rand van het natuurgebied vind je de schaapskooi, ook zeker een bezoekje waard! Daar staat op een informatiebord waar je de schaapskudde die dag kunt vinden. Het vraagt soms om wat zoekwerk, want je bent midden in de natuur. Maar als je ze dan eenmaal ziet, kun je een glimlach vast niet onderdrukken. Zo’n grote schaapskudde is echt een prachtig gezicht.

Dorpjes langs de Drentsche Aa
Zuidlaren, Grolloo, Orvelte en Annen; het zijn nog maar vier van de eenentwintig dorpen die het Drentsche Aa gebied telt. Elk dorpje is een bezoek meer dan waard. Authentieke Saksische boerderijen, prachtige oude panden en straatjes, brinken, gezellige restaurants en leuke winkeltjes. Vaak is er een speciaal dorpsommetjes, pak je gelijk iets mee van de historie!

UNESCO Geopark de Hondsrug
Ga je naar UNESCO Geopark de Hondsrug dan wandel je zo de IJstijd in. De sporen van het verleden brengen je bij hunebedden, maar ook bij karrensporen; overblijfselen van een prehistorische snelweg. Het Hondsruggebied strekt zich uit van Emmen tot aan de stad Groningen. En Nationaal Park Drentsche Aa ligt bijna in z’n geheel in dit gebied vol oeroude sporen en verhalen.

Bezoekerscentrum
In De Homanshof vind je het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Het is een achttiende-eeuwse Saksische boerderij in Anloo. Een rijksmonument. Welke tocht je ook gaat maken, dit is altijd een mooi begin in het Nationaal Park Drentsche Aa. 
Geopark de Hondsrug

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.geoparkdehondsrug.nl

Op de fiets 33,5 km
met de auto 40,1 km
Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van het unieke landschap van Oost-Drenthe. Hoe het ijs hier 150.000 jaar geleden over het land schuurde en alles plat walste wat op zijn weg kwam. Hoe ijs en smeltwater het landschap boetseerden tot heuvelruggen en beekdalen. Hier kwamen 100.000 jaar geleden neanderthalers naar toe om op mammoeten te jagen. Later maakten de eerste boeren hun akkertjes op de Hondsrug en bouwden ze er hun huizen. 5000 jaar geleden stapelden de hunebedbouwers hier hun indrukwekkende grafmonumenten van de enorme keien die door het ijs uit Scandinavië meegenomen waren. Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van wat natuur en mens er samen van gemaakt hebben.
De Stroeten

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.drentslandschap.nl
Midden in het goed bewaard gebleven esdorpenlandschap bij Zweeloo ligt het beekdalletje Stroeten. De naamgeving van het gebied verwijst naar de oorsprong: stroeten zijn laagten of kommen in de vroegere heide, waar water uit de omgeving zich verzamelde. Van hieruit sijpelde of stroomde het water naar lagere terreindelen. Vaak vormde een stroet het begin van een beekje. Het reservaat ligt langs de weg van Zweeloo naar Benneveld. In het gebied zijn talloze zandwegen en er zijn dan ook goede wandelmogelijkheden.

Op de Zuides tegenover het kerkje werd in 1952 een rijengrafveld gevonden met meer dan honderd graven uit de periode van 400 tot 800 na Christus. Hierbij werd een rijk vrouwengraf aangetroffen. Dit graf is de geschiedenis ingegaan als het graf van de 'Prinses van Zweeloo'. Ook zijn er in dit gebied verscheidene vondsten uit de Steen- en Bronstijd gedaan. 
Leggelderveld

bron:
Drenthe.nl

Op de fiets 33,9 km
met de auto 33,4 km
Het Leggelderveld is vernoemd naar de plaatst Leggeloo en ligt ten zuiden van Hoogersmilde. Vroeger was het een onderdeel van het esdorpenlandschap met de plaatsen Leggeloo en Eemster.

Afwisselende landschappen
Het Leggelderveld is een gebied met zeer veel verschillende landschappen: droge- en natte heide, grasland, bos en veenputten. Je ziet er hoogteverschillen van wel 4 meter, deze zijn ontstaan door verschillende zandverstuivingen. Doordat oude vennetjes zijn hersteld, is het een prachtig landschap om te bezoeken.

Bijzondere planten
Doordat de grond nat is, vind je veel bijzondere planten in het Leggelderveld: veenpluis, beenbreek, klokjesgentiaan en heideorchis. Om het gebied te laten veranderen in een mooi parklandschap, zijn er paarden, koeien en schapen ingezet.

Blauwe meer
Het Blauwe Meer is ontstaan doordat een kalksteenfabriek tientallen jaren zand heeft gewonnen. In het zand van het Blauwe Meer komt een mineraal voor met een donkergroene kleur, glauconiet. Hierdoor kleurt het water blauw en zo is deze naam ontstaan. Tegenwoordig kun je bij het Blauwe Meer heerlijk zonnen en zwemmen.
Bosgebied Hollandsche veld

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.drentslandschap.nl

Op de fiets 7,4 km
met de auto 7,4 km
Het Mantingerzand ligt ten noordoosten van Hoogeveen en is ontstaan door het steken van heideplaggen en de aanwezigheid van schapen in het gebied. Het is een van de mooiste stuifzandgebieden in Nederland waar u prachtig kunt wandelen en fietsen.

Ontstaan van het gebied
Doordat de mens en de schapen zoveel schade aanbrachten aan de bovenste laag van het zand, kwamen de onderliggende zandlagen vrij te liggen. Hierdoor ontstonden zandverstuivingen. Het gebied Mantingerzand is heel oud (stamt uit de Middeleeuwen) en is dus ontstaan doordat de mens invloed heeft gehad op het gebied. Omdat het gebied met zandverstuivingen steeds groter werd, heeft men eind negentiende eeuw eiken- en dennenbomen geplant. Ook heeft men de jeneverbes geplant die vooral goed op stuifzand groeit.
Kremboong

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.drentslandschap.nl

Op de fiets 10,6 km
met de auto 10,6 km
Ongeveer drie kilometer ten noordoosten van Hoogeveen ligt het bosreservaat Kremboong. In 1999 is besloten om in dit bos geen beheersingrepen meer te plegen. Mensen komen hier alleen nog maar om te kijken hoe de natuur het verder oplevert. Het bos is vrij toegankelijk voor wandelaars.
De wandelroute Oude Diep loopt door het terrein heen.
 
Nuilerveld

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.drentslandschap.nl

Op de fiets 19,8 km
met de auto 19,8 km
Het Nuilerveld is een gevarieerd heide-stuifzandgebied. De merkwaardig gevormde vlakke en hooggelegen plateaus maken het gebied in landschappelijk opzicht zeer de moeite waard. Het Nuilerveld ligt ongeveer een kilometer ten noorden van Pesse

De herenplaten - geologen spreken liever van ‘plateaurestduinen’ - zijn een heel bijzonder natuurverschijnsel. Tijdens de laatste ijstijd vormden deze plateaus juist de laagste delen van het terrein. Toen het klimaat uitzonderlijk droog begon te worden legde de begroeiing op de hogere plekken het lootje. Poolwinden kregen vat op het onderliggende zand en bliezen het weg. De lagere delen verstoven niet doordat de begroeiing hier stand wist te houden. Het eind van het verhaal is dat wat eens begroeide laagtes waren, nu de hoogste delen van het terrein vormen.

Het gehele terrein wordt door middel van begrazing met enkele Schoonebeker schapen en wat Hooglander ossen verschraald. Door het gebied is een wandelroute (ca 2 km) uitgezet. Het meenemen van honden is niet toegestaan.
Dalerpeel

bron:
Drenthe.nl

meer informatie op:
www.drentslandschap.nl

Op de fiets 8,0 km
met de auto 9,1 km
Dit is het gebied waar de Drentse verveningsgeschiedenis in het landschap ligt verankerd. Tot op de dag van vandaag ademt Dalerpeel de sfeer uit van het Drenthe uit de tijd van de grote verveningen.
Omdat in dit gebied alle stadia van turfwinning en ontginning nog duidelijk zichtbaar zijn, is Dalerpeel te beschouwen als een monument voor de Drentse verveningsgeschiedenis.
Het natuurgebied maakt deel uit van één van de grootschalige veenontginningen die voor grote delen van Drenthe beeldbepalend zijn.

Het gebied is bereikbaar vanaf de weg tussen de dorpen Dalerend en Dalerpeel. Door de afwisseling van gesloten en open landschapstypen is het gebied als geheel aantrekkelijk voor fietsers. In het deelgebied Kleine Staarman is een wandelroute uitgezet.
Om vergrassing en boswoekering af te remmen en een meer gevarieerde, vochtige veen- en heidevegetatie te laten ontwikkelen, wordt het gebied begraasd door runderen. Schotse Hooglanders zijn voor een dergelijk nat en moeilijk begaanbaar terrein het meest geschikt. In de zomermaanden krijgen deze koeien soms gezelschap van Veluwse Landgeiten. Waar gegraasd wordt, is het meewandelen van honden niet toegestaan.


Bed en Breakfast Van Gogh
Ruud en Marieke Hobo
Kanaalweg 18
7917TB Geesbrug
Drenthe - Nederland
tel: 0646488255

bedenbreakfastvangogh@outlook.com
www.bedenbreakfastvangogh.nl
mobile.bedenbreakfastvangogh.nl

Copyright © 2019 - heden: Ruud en Marieke Hobo

Bed and Breakfast Van Gogh in Geesbrug - Drenthe heeft natuurlijk gratis Wifi
Bed en Breakfast Van Gogh is een Bed & Breakfast (B&B) in Zuid-Oost Drenthe. Het ruime gastenverblijf is geschikt voor maximaal 2 personen en bestaat uit een ruime zit-slaapkamer met een 2 pesoonsbed, een zithoekje, een eettafel, en een pantry met koelkast, magnetron, koffie- en theefaciliteiten op de begane grond. De tuinkamer kunt u ook gebruiken. De B&B heeft een eigen toilet en badkamer met douche en de B&B heeft een eigen ingang.